Hoe klanten als koning behandelen met e-commerce personalisatie + 7 Beste personalisatietools
Personalisatie is een essentiële strategie geworden voor e-commercebedrijven die willen opvallen in een, laten we eerlijk zijn, zeer drukke markt. Door de klantervaring af te stemmen op het individu, kunnen bedrijven sterkere klantrelaties opbouwen en de verkoop verhogen. In dit artikel zullen we onderzoeken hoe jij elke klant als een absolute ster in jouw winkel kunt behandelen met e-commerce personalisatie, inclusief strategieën voor het segmenteren van jouw doelgroep, het gebruik van gegevens om de klantreis te personaliseren en het creëren van een optimale, gepersonaliseerde ervaring via alle kanalen. Of je nu net begint met e-commerce personalisatie of jouw strategie naar een hoger niveau wilt tillen, dit artikel biedt waardevolle inzichten en bruikbare tips om je te helpen slagen. Dus laten we erin duiken en leren hoe we elke klant het gevoel kunnen geven dat hij een beroemdheid is!
Allereerst, wat is e-commerce personalisatie?
E-commerce personalisatie is de praktijk van het aanpassen van de klantervaring aan het individu. Dit omvat het afstemmen van de website- of app-interface, productaanbevelingen, marketingcampagnes en andere interacties op de specifieke behoeften en voorkeuren van elke klant. Personalisatie kan worden gebaseerd op verschillende uitgangspunten, zoals browse- en aankoopgeschiedenis, demografische gegevens, locatie, enz. E-commerce personalisatie is gericht op het creëren van een meer relevante en boeiende ervaring voor de klant. Aan de onderkant van de trechter kan dit de verkoop, klantretentie en merkloyaliteit verhogen. De eenvoudigste voorbeelden van e-commerce personalisatie zijn gepersonaliseerde productaanbevelingen, e-mailcampagnes en website-inhoud.
Voordelen van personalisatie (ondersteund door statistieken)
E-commerce personalisatie kan verschillende voordelen bieden, waaronder:
Verhoogde conversies en verkopen: gepersonaliseerde aanbevelingen en gerichte promoties kunnen de kans vergroten dat klanten een aankoop doen.
Verbeterde klantbetrokkenheid: gepersonaliseerde inhoud en ervaringen kunnen helpen bij het opbouwen van klantvertrouwen en loyaliteit.
Verhoogde customer lifetime value: gepersonaliseerde ervaringen kunnen leiden tot terugkerende klanten die in de loop van de tijd meer uitgeven.
Beter begrip van de klant: Personalisatiestrategieën kunnen e-commercebedrijven helpen de voorkeuren en het gedrag van hun klanten beter te begrijpen.
Verhoogde efficiëntie: Personalisatie kan helpen om de e-commerce ervaring voor klanten te stroomlijnen en het voor hen gemakkelijker te maken om de producten te vinden waarnaar ze op zoek zijn.
Betere klantervaring: Personalisatie kan ervoor zorgen dat klanten zich gewaardeerd en begrepen voelen, wat leidt tot betere tevredenheid en algehele ervaring.
“Klanten hebben hoge verwachtingen van hun favoriete merken en online marktplaatsen zijn nog nooit zo belangrijk geweest”, zegt ze. “Merken die de wensen van hun online klanten kunnen voorspellen en op basis van die verlangens relevante en inspirerende content naar hen kunnen pushen, zullen de komende jaren enorm succesvol zijn. Wie dat niet doet, raakt achterop.”
Michelle Bacharach, de CEO en mede-oprichter van AI-aangedreven dynamische content creator FindMine
Met dat gezegd hebbende door Michelle Bacharach, willen we nog een keer benadrukken hoeveel het kijken naar de huidige trends essentieel is voor jou en jouw bedrijf om relevant te blijven. Je moet de nieuwste trends kennen en toepassen om met de top mee te kunnen blijven spelen. We hebben een apart artikel over trends voor 2023 en de komende jaren dat je hier kunt bekijken.
Oké, maar hoe start je e-commerce personalisatie?
Hier volgen enkele stappen om jou op weg te helpen met e-commerce personalisatie:
Verzamel klantgegevens
Voordat je persoonlijke gegevens verzamelt, moet je je eerst concentreren op het opbouwen van klantvertrouwen. Soms kan personalisatie het beste worden bewaard tot na de aankoop, of ten minste tot wanneer je een relatie met klanten hebt. Als consumenten het gevoel hebben dat ze merken kunnen vertrouwen, is de kans groter dat ze hun gegevens delen. Je kunt vertrouwen opbouwen door een uitstekende gebruikerservaring en betrouwbare ondersteuning te bieden die beschikbaar is als klanten deze nodig hebben.
Wanneer die stap is voltooid, heb je verschillende manieren om klantgegevens te verzamelen voor verdere e-commerce personalisatie:
Websitetracking: gebruik tools zoals Google Analytics om het gedrag van klanten op jouw website bij te houden, inclusief bezochte pagina’s, bekeken producten en gedane aankopen.
Enquêtes en vragenlijsten: gebruik online enquêtes of persoonlijke vragenlijsten om informatie te verzamelen over klantvoorkeuren en demografische gegevens.
E-mailcampagnes: verzamel klantgegevens via e-mailcampagnes, bijvoorbeeld door een aanmeldingsformulier op jouw website op te nemen of klanten te vragen hun voorkeuren bij te werken.
Aankoopgegevens: analyseer aankoopgegevens om inzicht te krijgen in het gedrag van klanten, zoals welke producten het populairst zijn en wanneer klanten doorgaans aankopen doen.
CRM: gebruik CRM-software (Customer Relationship Management) om klantgegevens op te slaan en te analyseren, zoals contactgegevens en aankoopgeschiedenis. Door deze methoden te gebruiken, kun jij een breed scala aan klantgegevens verzamelen die kunnen worden gebruikt om jouw e-commerce website en marketingcampagnes in de toekomst te personaliseren.
Segmenteer je doelgroep
De volgende stap zou zijn om de gegevens die je hebt verzameld te gebruiken om jouw doelgroep in verschillende groepen te segmenteren op basis van kenmerken zoals demografie, aankoopgeschiedenis, gedrag, enz.
Creëer gepersonaliseerde content en aanbiedingen
Gebruik de segmenten die je hebt gemaakt om gepersonaliseerde inhoud, aanbiedingen en aanbevelingen voor elke groep te maken. Test en optimaliseer ook door A / B-testen op te nemen om te zien welke gepersonaliseerde ervaringen het meest effectief zijn en aanpassingen aan te brengen op basis van de resultaten.
Integreer personalisatie in het hele klanttraject (of: klantreis)
Personaliseer niet alleen de winkelervaring, maar ook de ervaring na aankoop, zoals de bevestigingsmail, verzendmelding en interacties met de klantenservice.
Houd jouw gegevens bij
Volg en analyseer klantgegevens voortdurend om ervoor te zorgen dat jouw personalisatiestrategieën up-to-date en effectief zijn. Je kunt dat doen door een CRM-systeem (Customer Relationship Management) te gebruiken om je te helpen bij het opslaan en organiseren van klantgegevens, waaronder contactgegevens, aankoopgeschiedenis en surfgedrag.
Vergeet ook niet om regelmatig klantgegevens te bekijken en bij te werken om ervoor te zorgen dat deze nauwkeurig en up-to-date zijn, en gebruik visualisatietools om het gemakkelijk te maken om die gegevens te begrijpen en te analyseren.
Door uw gegevens bij te houden en de best practices te implementeren, kun je de nauwkeurigheid en integriteit van jouw klantgegevens garanderen, wat je zal helpen om jouw klanten zeker een betere en meer gepersonaliseerde ervaring te bieden.
Nu we uitleggen hoe alles in theorie werkt, is het tijd om enkele praktische voorbeelden van personalisatie door te nemen.
8 Voorbeelden van e-commerce personalisatie
Bied nieuwe bezoekers een speciale deal Wij zijn er grote voorstanders van dat eerste indrukken alles zijn! Bij hun eerste bezoek kun je je klanten verleiden met een korting van 10%, een eenmalige aankoop of een seizoensgebonden speciale aanbieding die specifiek op hen is afgestemd. Op deze manier kun je jouw klanten kennis laten maken met jouw merk en het voor hen gemakkelijker maken om te beslissen om een aankoop te doen.
Bied aanbevolen zoekopdrachten aan om opties te verfijnen Voor grote retailers met meerdere afdelingen en aanbiedingen kunnen bezoekers overweldigd raken als ze niet weten waar ze moeten beginnen, vooral als het hun eerste keer op de site is. Zoekaanbevelingen kunnen helpen de keuzes van een klant te beperken door zoekopdrachten voor te stellen op basis van de gegevens van de gebruiker in combinatie met andere factoren, zoals gegevens van eerdere nieuwe klanten.
Toon artikelen die jouw klanten leuk vinden Naarmate je meer gegevens van terugkerende klanten begint te verzamelen, kan machine learning helpen bij het voorstellen van relevante items die overeenkomen met de smaak van de klant op basis van eerdere zoekopdrachten, klikken en andere site-interacties. Dit type personalisatie kan de gebruikerservaring aangenamer en gemakkelijker maken voor de klant, terwijl ze zich opgemerkt voelen door jouw merk.
Help ze de collectie of look compleet te maken Dit type personalisatie fungeert als een vriendelijke verkoper en suggereert aan de klanten wat er bij het product hoort dat ze overwegen. Het helpt klanten een vollediger beeld te krijgen van het product, hoe het hun leven kan beïnvloeden en hoe andere producten hun aankoop kunnen voltooien.
Stel aanvullende producten voor Zodra de klant op een productpagina is beland of iets aan zijn winkelwagentje heeft toegevoegd, zijn aanvullende producten een geweldige personalisatiestrategie voor upselling. Ze zijn vergelijkbaar met het suggereren van items die goed passen bij het product dat de klant overweegt of koopt, maar in plaats van zich te concentreren op het voltooien van een look of collectie, kunnen aanvullende producten de ervaring met het huidige product helpen verbeteren.
Stel populaire producten voor Het plaatsen van populaire items op de voorgrond helpt niet alleen om klanten te oriënteren als ze naar uw site komen, maar dient ook als een vorm van sociaal bewijs om onzekerheid in de aankoopbeslissing te elimineren op basis van wat anderen doen. Als klanten zien dat een bepaald type product populairder is dan een ander, zal dit waarschijnlijk hun beslissing beïnvloeden en hun winkelervaring vereenvoudigen. Dit is vooral handig voor nieuwe klanten die waarschijnlijk producten van meerdere sites vergelijken. “Populaire” items kunnen worden aangepast op basis van de gedragsgegevens van een cold-start-gebruiker of de gewoonten van een geverifieerde klant of recente zoekopdrachten. Op deze manier blijven deze items relevant voor de categorie waarin ze winkelen.
Trek verloren kopers aan De meesten van ons hebben eerder een e-mail voor het herstellen van een winkelwagentje gezien, maar de sleutel tot succes is om het voor klanten zo gemakkelijk mogelijk te maken om verder te gaan waar ze waren gebleven met winkelen. Een knop “terug naar winkelwagentje” of “doorgaan met afrekenen” minimaliseert de inspanning voor klanten om rechtstreeks naar het winkelwagentje terug te keren en is levensvatbaarder dan een prompt “doorgaan met winkelen”. Als je nu de eigenaar bent van een Magento 2-winkel en je wilt kleine aanpassingen zoals deze maken, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Dat zullen we met gemak voor elkaar krijgen.
Breng klanten terug met een speciale aanbieding Deze personalisatietactiek is gebaseerd op een gebrek aan interactie met een website en kan helpen klanten terug te halen die zich van een bepaald merk hebben afgekeerd. Dit is vaak een waardevolle inspanning voor bedrijven, omdat het aantrekken van nieuwe klanten duurder kan zijn dan het behouden van oude klanten. Gepersonaliseerde e-mail kan zeker helpen om oude klanten nieuw leven in te blazen.
7 tools voor e-commerce personalisatie (zoals we beloofden)
Aan het einde van ons artikel geven we jou een lijst met de beste personalisatietools die je kunt gebruiken (hoewel er mogelijk andere tools zijn die met name beter geschikt zijn voor jouw bedrijf).
Gepersonaliseerde aanbevelingen: tools zoals Amazon Personalize en Recombee kunnen worden gebruikt om gepersonaliseerde productaanbevelingen voor klanten te genereren.
E-mailmarketing: tools zoals Klaviyo, Omnisend en Mailchimp kunnen worden gebruikt om gepersonaliseerde e-mailcampagnes naar klanten te sturen.
Zoeken en navigatie: tools zoals Algolia en Elasticsearch kunnen worden gebruikt om de zoek- en navigatie-ervaring op uw e-commerce site te verbeteren.
A / B-testen: tools zoals Optimizely, VWO en Google Optimize kunnen worden gebruikt om verschillende versies van uw website te testen om te zien welke het beste presteert.
Klantsegmentatie: tools zoals Segment, Lytics en BlueConic kunnen worden gebruikt om klanten te segmenteren op basis van hun gedrag, demografische gegevens en andere gegevens.
Gepersonaliseerde inhoud: tools zoals Optimizely, Adobe Target en Monetate kunnen worden gebruikt om gepersonaliseerde inhoud aan klanten te leveren op basis van hun gedrag, demografische gegevens en andere gegevens.
Chatbot: tools zoals Tidio, Snatchbot en ManyChat kunnen worden gebruikt om een chatbot te maken die kan helpen de klantervaring te personaliseren door veelgestelde vragen te beantwoorden en klanten door het koopproces te leiden. We hebben een apart artikel over AI-automatiseringstools dat je hier kunt lezen.
Oeps, we hebben meer dan 7 tools toegevoegd. We hopen dat dat voor jou geen probleem is. Voordat je een van deze tools gebruikt, raden we je ten zeerste aan ze eerst te onderzoeken, dus in dat geval zal de overmatige keuze die we jou hebben geboden, niet zo’n probleem zijn.
Conclusie
Kortom, e-commerce personalisatie is een krachtige manier om jouw klanten als echte sterren te behandelen en langdurige, loyale relaties met hen op te bouwen. Door de tools te gebruiken die we hebben genoemd, kun je zeker een gepersonaliseerde winkelervaring bieden die ervoor zorgt dat jouw klanten terugkomen voor meer. Vergeet niet dat de sleutel tot succesvolle personalisatie is om de behoeften, voorkeuren en het gedrag van jouw klanten te begrijpen en die informatie te gebruiken om op maat gemaakte ervaringen te creëren waardoor ze zich gewaardeerd en gewaardeerd voelen. Door deze strategieën te implementeren en de beste personalisatietools te gebruiken, kun je een loyaal klantenbestand creëren, conversies verhogen en jouw inkomsten verhogen.
RELATED POSTS
april 2, 2024 by Luka Markovic
Hyvä Checkout: De Sleutel voor een Hogere Conversie en een Verbeterde Gebruikerservaring
Hyvä Checkout: De Sleutel voor een Hogere Conversie en een Verbeterde Gebruikerservaring
Als Magent...
november 20, 2023 by Luka Markovic
Google’s nieuwe metriek: hoe u uw Magento webshop kunt optimaliseren voor INP
In de huidige competitieve wereld van de e-commerce betekent voorblijven dat je je voortdurend moet aanpassen aan nieuwe statistieken...
Your privacy: This site is processed and used by the so-called Cookies. Cookies are small text files that are stored on a computer (or other device) of a web site user and allow the monitoring and analysis of user behavior on the web site. Cookies do not usually lead to the disclosure of the identity of a particular user, but they can provide a personalized experience. You may choose not to allow certain types of cookies. In the headers on the side, you can read more about each category of cookies and adjust-enable them. Blocking some types of cookies may affect your user experience on this site.
Necessary Cookies
Necessary cookies: Cookies that help make the site usable, enabling basic features like navigating pages and accessing secure parts of the site. The website cannot function properly without these cookies. They are necessary for the functioning of the Website and the removal of such cookies results in the inability to use the Website or certain parts of it.
Statistical cookies
Statistical cookies: Statistical cookies help website owners understand how visitors interact with websites by collecting and reporting information anonymously. The Web site of the Operator uses Google Analytics, which is also based on the use of cookies technology, which is stored on the visitor device, all for qualitative analysis of the use of the website itself.
Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!
Marketing Cookies
Marketing cookies: Cookies used to track visitors to websites. The purpose is to show content that is relevant and engaging to the individual user and therefore more valuable to publishers. For marketing purposes, we use Google AdWords services, also based on the use of cookies technology, which are stored on a visitor device, all for a qualitative analysis of the use of the website itself.
Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!