fbpx Een Magento webshop maken. Waar moet je op letten? - Younify

Een Magento webshop maken. Waar moet je op letten?

Inhoudsopgave (klikbaar met anchor link):

Deel 1: Wat is Magento en waarom is het een populaire keuze voor webshopbouwers?

Magento is een open source e-commerceplatform dat zich richt op kleine en middelgrote bedrijven. Het biedt veel flexibiliteit en aanpasbaarheid, waardoor het een populaire keuze is voor veel webshopeigenaren.

Magento biedt een aantal voordelen voor webshopeigenaren. Ten eerste is het een open source platform, wat betekent dat het gratis te gebruiken is en dat er veel beschikbare extensies en plugins zijn die je kunt gebruiken om je webshop aan te passen aan je specifieke wensen. Ten tweede biedt het veel flexibiliteit en aanpasbaarheid, zodat je je webshop kunt aanpassen aan de unieke eisen van jouw bedrijf. Ten derde biedt het een gebruiksvriendelijke backend waarmee je gemakkelijk producten kunt toevoegen, categorieën kunt beheren, prijzen kunt instellen en meer.

Als je van plan bent om een webshop te starten, is Magento een zeer goede keuze. In de volgende delen van deze blog zullen we je stap voor stap laten zien hoe je een Magento webshop kunt opzetten, hoe je producten kunt beheren, hoe je betalingen kunt accepteren en verzending kunt regelen, hoe je je webshop kunt optimaliseren voor SEO en hoe je je webshop kunt beveiligen. Laten we beginnen!

Deel 2: Het opzetten van je Magento webshop

Hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe je een eigen Magento webshop begint.

Stap 1: Kies een geschikte webhostingprovider

Om een Magento webshop op te zetten, heb je eerst een webhostingprovider nodig. Er zijn veel webhostingproviders beschikbaar, dus het is belangrijk om een provider te kiezen die aan jouw specificaties en wensen voldoet. Zorg ervoor dat de provider Magento ondersteunt en dat ze voldoende opslagruimte en bandbreedte heeft om je webshop te ondersteunen.

Stap 2: Installeer Magento op je server

Zodra je een webhostingprovider hebt gekozen, kun je Magento installeren op je server. Dit proces kan variëren afhankelijk van de provider die je hebt gekozen, dus raadpleeg de documentatie van de provider voor specifieke instructies. Er zijn ook veel tutorials beschikbaar op het internet die je kunt volgen.

Stap 3: Kies een geschikt thema

Eenmaal de software van Magento geïnstalleerd, kun je een geschikt thema kiezen voor je webshop. Magento biedt een aantal gratis standaardthema’s, maar er zijn ook veel premium thema’s beschikbaar die je kunt aanschaffen. Kies een thema dat past bij de look en feel van je bedrijf en dat gemakkelijk aan te passen is aan je specifieke wensen.

Stap 4: Configureer de instellingen van je webshop

Nu je een thema hebt gekozen, is het tijd om de instellingen van je webshop te configureren. Dit omvat het instellen van de valuta, belastingen, taal, verzendmethoden en meer. Raadpleeg de documentatie van Magento voor hulp bij het configureren van deze instellingen.

Met deze stappen zou je een basis Magento webshop moeten hebben. In de volgende delen van deze blog zullen we dieper ingaan op specifieke onderwerpen zoals productbeheer, verzending en betaling, marketing en SEO, veiligheid en onderhoud.

Deel 3: Productbeheer in Magento

Een van de belangrijkste aspecten van een webshop is het beheren van producten. In dit deel van de blog zullen we bespreken hoe je producten kunt toevoegen, categorieën kunt beheren, prijzen kunt instellen en productopties kunt aanpassen in Magento.

Het toevoegen van producten:

Om een product toe te voegen in Magento, ga je naar het beheerdersgedeelte van je webshop en klik je op “Producten” en vervolgens op “Product toevoegen”. Hier kun je de basisgegevens van het product invoeren, zoals de naam, omschrijving, prijs, afbeelding en categorie.

Het beheren van productcategorieën:

Magento biedt een categorie- en subcategoriestructuur waarmee je producten kunt indelen. Om een categorie toe te voegen, ga je naar het beheerdersgedeelte van je webshop en klik je op “Producten” en vervolgens op “Categorieën”. Hier kun je een nieuwe categorie toevoegen en subcategorieën aanmaken.

Het instellen van prijzen en belastingen:

Om de prijzen van producten in te stellen, ga je naar het beheerdersgedeelte van je webshop en klik je op “Producten” en vervolgens op “Producten beheren”. Hier kun je de prijzen van individuele producten aanpassen of een prijzenregel toepassen op een groep producten. Je kunt ook belastingtarieven instellen voor verschillende landen of regio’s.

Het aanpassen van productopties:

Magento biedt ook de mogelijkheid om productopties toe te voegen, zoals maat, kleur, enz. Deze kun je instellen in het beheerdersgedeelte van je webshop onder “Producten” en “Productopties”. Hier kun je nieuwe opties toevoegen en bestaande opties aanpassen.

Deel 4: Payment en verzending

Een ander belangrijk aspect van een webshop is het accepteren van verschillende betaalmethoden en het regelen van verzending. In dit deel van de blog zullen we bespreken hoe je betalingen kunt accepteren, verzendmethoden kunt instellen en verzendkosten kunt configureren in Magento.

Het instellen van betaalmogelijkheden:

Om betalingen te accepteren in Magento, moet je eerst de betaalmogelijkheden instellen. Dit kan worden gedaan door naar het beheerdersgedeelte van je webshop te gaan en te klikken op “System” en vervolgens op “Configuratie”. Hier kun je de betaalmogelijkheden instellen door naar “Betaalmethoden” te gaan en de gewenste betaalmogelijkheden te selecteren. Magento ondersteunt veel populaire betaalmethoden, zoals creditcard, PayPal, iDeal, etc.

Het instellen van verzendmethoden:

Net zoals bij betaalmogelijkheden, moet je ook verzendmethoden instellen in Magento. Dit kan worden gedaan door naar het beheerdersgedeelte van je webshop te gaan en te klikken op “System” en vervolgens op “Configuratie”. Hier kun je de verzendmethoden instellen door naar “Verzendmethoden” te gaan en de gewenste verzendmethoden te selecteren. Magento ondersteunt veel populaire verzendmethoden, zoals verzending per post, koerier, etc.

Het configureren van verzendkosten:

Naast het instellen van verzendmethoden, moet je ook de verzendkosten configureren. Dit kan worden gedaan door naar het beheerdersgedeelte van je webshop te gaan en te klikken op “System” en vervolgens op “Configuratie”. Hier kun je verzendkosten instellen door naar “Verzendkosten” te gaan en de gewenste tarieven in te stellen. Je kunt bijvoorbeeld verzendkosten instellen op basis van gewicht, afleveradres of aantal producten.

Met deze stappen zou je in staat moeten zijn om betalingen te accepteren, verzendmethoden te instellen en verzendkosten te configureren in je Magento webshop. Het is belangrijk om regelmatig de verzendkosten te bekijken en te updaten om ervoor te zorgen dat deze correct zijn en dat de klanten niet overvallen worden met onverwachte verzendkosten.

Deel 5: Promoties en kortingen

Een van de manieren om je webshop aantrekkelijker te maken voor klanten is door het aanbieden van promoties en kortingen. In dit deel van de blog zullen we bespreken hoe je kortingscodes kunt instellen, aanbiedingen kunt maken en cadeaubonnen kunt instellen in Magento.

Het instellen van kortingscodes:

Om kortingscodes in te stellen in Magento, ga je naar het beheerdersgedeelte van je webshop en klik je op “Promoties” en vervolgens op “Shopping Cart Rules”. Hier kun je een nieuwe regel maken voor kortingscodes en deze koppelen aan specifieke producten of categorieën. Je kunt ook de geldigheidsdatum en andere voorwaarden instellen voor de kortingscode.

Het aanmaken van aanbiedingen:

Naast het instellen van kortingscodes, kun je ook aanbiedingen maken in Magento. Dit kan worden gedaan door naar het beheerdersgedeelte van je webshop te gaan en te klikken op “Promoties” en vervolgens op “Catalog Price Rules”. Hier kun je regels maken voor aanbiedingen zoals “Koop 2, krijg 1 gratis” of “10% korting op alle producten”.

Het instellen van cadeaubonnen:

Tot slot kun je ook cadeaubonnen instellen in Magento. Dit kan worden gedaan door naar het beheerdersgedeelte van je webshop te gaan en te klikken op “Promoties” en vervolgens op “Gift Card”. Hier kun je cadeaubonnen aanmaken, cadeaubonnenwaarden instellen en cadeaubonnen e-mailen naar klanten.

Met deze stappen zou je in staat moeten zijn om kortingscodes, aanbiedingen en cadeaubonnen te maken en te beheren in je Magento webshop. Het is belangrijk om regelmatig deze promoties te evalueren en te updaten om ervoor te zorgen dat ze aantrekkelijk zijn voor klanten en dat ze bijdragen aan de groei van je webshop.

Deel 6: Zoekmachineoptimalisatie (SEO)

Als je webshop gevuld is met een mooi productaanbod, moet deze natuurlijk wel gevonden kunnen worden. Bereikbaarheid van je webshop in zoekmachines als Google, is dan ook erg belangrijk. In dit deel van de blog bespreken we hoe je je Magento webshop kunt optimaliseren voor zoekmachines (SEO).

Het optimaliseren van de URL-structuur:

Een van de eerste stappen in SEO is het optimaliseren van de URL-structuur van je webshop. Dit betekent dat je zorgvuldig overweegt hoe je product- en categoriepagina’s genoemd worden en hoe ze gerangschikt zijn in de URL-structuur. Zoekmachines geven de voorkeur aan duidelijke en logische URL-structuur waarin de inhoud van de pagina gemakkelijk te begrijpen is.

Het optimaliseren van de inhoud:

Naast de URL-structuur is het ook belangrijk om de inhoud van je webshop te optimaliseren voor zoekmachines. Dit betekent dat je zorgvuldig overweegt welke zoekwoorden je gebruikt in de product- en categoriebeschrijvingen, en dat je de inhoud van de pagina’s regelmatig bijwerkt met nieuwe en relevante informatie.

Het gebruiken van metatags:

Metatags zijn een belangrijk onderdeel van SEO. Deze tags geven zoekmachines informatie over de inhoud van je pagina’s, zoals de titel, beschrijving en zoekwoorden. In Magento kun je metatags instellen voor elke product- en categoriepagina in het beheerdersgedeelte.

Het genereren van inkomende links:

Een ander belangrijk aspect van SEO is het genereren van inkomende links naar je webshop. Dit betekent dat je andere websites vraagt om een link naar je webshop te plaatsen. Dit helpt zoekmachines om je webshop te vinden en te classificeren. Dit kan gedaan worden door bijvoorbeeld een gastblog te schrijven voor een relevante website, of door deel te nemen aan online forums en discussies waar je een link naar je webshop kunt plaatsen.

Let op, SEO is geen eenmalig werk. Het is van belang om je webshop regelmatig te updaten om ervoor te zorgen dat je webshop goed gepositioneerd blijft in de zoekresultaten.

Deel 7: Beveiliging

Bij het verwerken van persoonlijk en financiële gegevens van klanten, is veiligheid een belangrijk aspect. Je leest hier hoe je de beveiliging van je Magento webshop kunt verbeteren.

Het installeren van een SSL-certificaat:

Een van de eerste stappen in het verbeteren van de beveiliging van je webshop is het installeren van een SSL-certificaat. Dit certificaat encrypteert de gegevens die tussen de webshop en de gebruiker worden verzonden, waardoor deze gegevens onleesbaar worden voor onbevoegden. Magento ondersteunt automatisch SSL-certificaten, dus het installeren van een certificaat is eenvoudig.

Het implementeren van sterk wachtwoordbeleid:

Een andere stap in het verbeteren van de beveiliging van je webshop is het implementeren van een sterk wachtwoordbeleid. Dit betekent dat je wachtwoorden vereist die moeilijk te raden zijn en regelmatig moeten worden bijgewerkt. Magento biedt de mogelijkheid om wachtwoordbeleid in te stellen voor gebruikers en om gebruikers te verplichten om hun wachtwoorden regelmatig te veranderen.

Het up-to-date houden van software:

Het houden van de software van je webshop up-to-date is een belangrijk onderdeel van de beveiliging. Door updates te installeren, voorkom je dat kwetsbaarheden in de software worden misbruikt door hackers. Magento biedt automatische updates, dus het is eenvoudig om de software up-to-date te houden.

Het maken van backups:

Ten slotte is het belangrijk om regelmatig backups te maken van je webshop. Als er iets misgaat met de beveiliging van je webshop, of als er iets misgaat met de hardware, kun je de webshop herstellen vanuit een backup. Magento biedt de mogelijkheid om automatisch backups te maken, dus het is eenvoudig om regelmatig backups te maken.

Deel 8: Analyse en rapportage

Een belangrijk aspect van het runnen van een webshop is het bijhouden van de prestaties en het analyseren van gegevens. In dit deel van de blog zullen we bespreken hoe je analyses en rapportages kunt instellen en uitvoeren in Magento.

Het instellen van Google Analytics:

Een van de eerste stappen in het analyseren van gegevens is het instellen van Google Analytics. Dit is een gratis tool van Google die je in staat stelt om gegevens te verzamelen over hoe gebruikers je webshop gebruiken, zoals hoeveel verkeer je krijgt, welke pagina’s populair zijn en hoeveel conversies je krijgt. In Magento kun je Google Analytics instellen door een koppeling te maken met je Google Analytics-account en de trackingcode toe te voegen aan je webshop.

Het instellen van rapportages:

Naast het instellen van Google Analytics, kun je ook rapportages instellen in Magento. Dit kan worden gedaan door naar het beheerdersgedeelte van je webshop te gaan en te klikken op “Rapporten” en vervolgens op “Verkoop” of “Klanten”. Hier kun je verschillende rapporten instellen, zoals verkooprapporten, klantenrapporten en productrapporten.

Het analyseren van gegevens:

Eenmaal je rapportages  ingesteld, kun je de gegevens analyseren om inzicht te krijgen in hoe je webshop presteert. Dit kan worden gedaan door naar het beheerdersgedeelte van je webshop te gaan en te klikken op “Rapporten” en vervolgens op de rapporten die je hebt ingesteld. Hier kun je de gegevens analyseren, zoals verkoopcijfers, klantgegevens en productgegevens, om inzicht te krijgen in hoe je webshop presteert en hoe je de prestaties kunt verbeteren.

Deel 9: Conclusie

Vanuit het open-sourcenetwerk van ontwikkelaars blijft Magento verbeteren. Als je gebruik maakt van Magento beschik je dus altijd over de nieuwste tools op het gebied van webshopsoftware. Om optimaal gebruik te maken van deze veelzijdigheid, is het aan te raden om samen te werken met een ervaren e-commerce ontwikkelingsbedrijf als Younify. Younify bestaat uit een team van internationale professionals met passie voor het ontwikkelen, ondersteunen en vermarkten van e-commerceshops. Met een grote focus op Magento-ontwikkeling en ervaring sinds 2007, is Younify uitgegroeid tot een van de beste Magento-ontwikkelingsbedrijven in Nederland. Dit is terug te zien in het portfolio van hoogwaardige Magento-winkels. Profiteer van de expertise en ga voor strategisch advies, ontwerp, ontwikkeling en ondersteuning van Younify!

X