fbpx De invloed van ai op een grafisch ontwerper - Younify

Hoe AI het spel voor grafisch ontwerpers verandert (of niet) – Interview met de beste ontwerper van ons bedrijf

Aangezien de wereld meer digitaal wordt, is kunstmatige intelligentie (AI) een steeds steeds vaker voorkomende technologie in veel industrieën. Het vakgebied van grafisch ontwerp is hierop geen uitzondering, en naarmate AI vordert, is het essentieel voor ontwerpers om de impact ervan op hun beroep te begrijpen. Om inzicht te krijgen in dit onderwerp, hadden we de gelegenheid om onze getalenteerde ontwerper Dragan te interviewen en te bespreken hoe AI zijn werk heeft beïnvloed. In deze blogpost zullen we de verschillende manieren verkennen waarop AI het grafische ontwerplandschap verandert en uit de eerste hand horen over Dragans ervaringen met deze technologie.

Maar laat ons je eerst voorstellen aan onze beste ontwerper! Maak kennis met Dragan Vidanović, de grafisch ontwerper van Younify met meer dan 20 jaar ervaring in grafisch en webdesign. Hij werkte bij en samen met marketingbureaus, uitgeverijen, grafische studio’s en drukkerijen. Alle processen van grafisch ontwerp, marketing en drukwerk zijn dus zijn expertise. De afgelopen 6 jaar heeft hij webdesign gedaan en was hij direct betrokken bij de samenwerking met klanten uit verschillende Europese landen. Dragan is bedreven in de belangrijkste Adobe Creative Suite-toepassingen: InDesign, Illustrator, Photoshop en XD… Laten we nu samen in het spannende interview met onze geweldige ontwerper duiken!

 

Ten eerste, welke AI-ontwerptool heb je gebruikt / ervaren? 

Antwoord: “Ik heb veel AI-tools geprobeerd, voornamelijk vanuit mijn interessegebied, fotografie, illustratie en chatbots.” 

 

Hoe gebruiksvriendelijk zijn AI-aangedreven ontwerptools in vergelijking met traditionele ontwerptools? 

Antwoord: “Een heel belangrijke vraag is wat we bedoelen met traditionele tools. Als je denkt aan de Paintbrush of Airbrush die ik aan het begin van mijn carrière gebruikte, is alles vooruitgegaan en het ontwerpproces versneld… zeker met de komst van de computer als een soort ontwerptool is alles sterk veranderd en nog meer versneld. AI-technologie begon niet met ChatGPT, maar is in zeer korte tijd ongelooflijk snel vooruit gegaan. Zo onderzoekt Adobe al ongeveer tien jaar veel AI-technologieën, implementeert deze in zijn ontwerp- en marketingsoftware en past deze aan op de behoeften van gebruikers.”

 

Wat kun je zeggen over de niveaus van nauwkeurigheid en creativiteit van AI-aangedreven ontwerptools bij het produceren van de gewenste resultaten? 

Antwoord: “Design is een complexe en meerlagige manier van creëren. Onderzoek, analyse, het maken van een strategie en het vinden van creatieve oplossingen zijn complexe processen waar een ontwerper mee te maken heeft. Briljante ontwerpoplossingen zullen nog lang meer in trek zijn dan sommige snel gemaakte AI-creaties. Een slimme ontwerper kan deze machinehulp gebruiken voor een saai, repetitief en niet-creatief deel van het werk, zoals het zoeken naar afbeeldingen, het afsnijden van objecten of het wijzigen van het formaat van documenten.” 

 

Hoe flexibel zijn AI-gegenereerde ontwerpen voor het handmatig aanpassen en verfijnen ervan om aan betere stijlen en vereisten te voldoen? 

Antwoord: “Als we denken aan de basis AI-technologieën die nu trending zijn, ontbreekt er veel. Maar de vooruitgang is al enorm. Ik denk dat het perfectioneren van de technologie voor een meer persoonlijke toepassing meer tijd kost. De toekomst is naar mijn mening de steeds toenemende integratie van AI-technologie in software, omdat de mogelijkheden van de toepassing ervan op die manier groeien.” 

 

Hoe goed integreren AI-aangedreven ontwerptools met andere software en tools in jouw ontwerpworkflow? 

Antwoord: “We zien dat veel tools al geïntegreerde AI-componenten hebben die ons helpen in ons dagelijkse ontwerpproces. Dat integratieproces wordt in de toekomst nog complexer, maar ook veel beter.”

 

Besparen AI-aangedreven ontwerptools je in jouw beleving tijd in vergelijking met traditionele ontwerpmethoden? 

Antwoord: “Absoluut. Als ik eerder iets in meerdere stappen moest doen, maken nieuwe softwarefuncties aangedreven door kunstmatige intelligentie het nu veel sneller.” 

 

Wat vind je van de ethische bezwaren voor het gebruik van AI in design, zoals verlies van banen of mogelijke schending van intellectuele eigendomsrechten in AI-algoritmen? 

Antwoord: “De geschiedenis heeft aangetoond dat veel goede door de mens gemaakte technologieën uitgevonden voor vreedzame en creatieve doeleinden soms op een verkeerde en onmenselijke manier eindigen. Alles, inclusief het gebruik van AI-technologie in ontwerp, hangt af van de bewustzijnsstaat van de mensen die het gebruiken. Iemand schreef online: ‘Wees niet bang om AI op te nemen in je ontwerpworkflow; wees er gewoon attent mee!’ De manier waarop AI in het ontwerp wordt gebruikt, is belangrijk, vooral vanwege de mogelijke schending van intellectuele eigendomsrechten.

AI zal onvermijdelijk leiden tot de automatisering van banen (wat zal leiden tot banenverlies en economische ontwrichting), maar creatieve, getalenteerde en slimme ontwerpers hoeven niet te vrezen voor hun baan. Door de geschiedenis heen zijn tools veranderd, maar creatief werk is altijd gedaan door slimme mensen die tools gebruikten om hun meesterschap en vaardigheden te tonen. AI is er al en we gebruiken het al jaren op verschillende manieren. We moeten ruimdenkend zijn en deze technologie gebruiken om beter en creatiever te zijn, terwijl we alle saaie banen aan machines overlaten. Daar zal niemand spijt van hebben.”

 

Conclusie

Kortom, het is duidelijk dat AI een aanzienlijke impact heeft op de wereld van grafisch ontwerp. Ons interview met de ontwerper van ons bedrijf heeft waardevolle inzichten opgeleverd in hoe AI het spel verandert. Het is echter ook belangrijk op te merken dat AI geen vervanging is voor menselijke creativiteit en vindingrijkheid. In plaats daarvan moet het worden gezien als een krachtig hulpmiddel dat het werk van ontwerpers kan vergroten en verbeteren, waardoor ze efficiënter en effectiever kunnen werken, zoals hij ons al vertelde. Naarmate de ontwerpindustrie blijft evolueren en nieuwe technologieën opkomen, zal het spannend zijn om te zien hoe AI het veld blijft vormgeven en nieuwe innovaties inspireert. 

 

P.S. Hier is fotomontage van Dragan gedaan met behulp van een AI-aangedreven software – Midjourney:

Geweldig, toch?

X