Mobiele website versus mobiele applicatie, welke is het beste voor jouw organisatie?

Google topman Andy Rubin wist ons enkele maanden geleden te melden dat er maar liefst 900.000 Android toestellen (tablets en smartphones) per dag werden geactiveerd. Dit cijfer is alleen gebaseerd op Android, laat staan met alle andere besturingssystemen erbij!
Dat een website hand in hand gaat met een bedrijf staat al enkele jaren buiten kijf. Een mobiele website of zelfs een app hebben veel bedrijven nog niet bij stil gestaan! Wat zijn de verschillen en wat is nou beter, een app of een mobiele website?

Voordat we de voordelen van een mobiele website en een applicatie kunnen beschrijven, is het belangrijk de belangrijkste verschillen tussen deze twee te weten.
Een mobiele website is in het algemeen hetzelfde als een ‘normale website’ welke je in de browser opent. Het grote verschil is dat de mobiele website speciaal ontworpen is voor kleine handheld schermen en touch-screen mogelijkheden.

Wat is beter? Een app of een mobiele website?

Als je moet beslissen of je een app of een mobiele website wilt, hangt de keuze van je doel af. Als je een interactief product bouwt is een app waarschijnlijk een betere optie. Is je doel om mobiel-vriendelijke content aan een zo breed mogelijk publiek aan te bieden is een mobiele website waarschijnlijk een betere keuze.

In sommige gevallen kom je tot de conclusie dat je voor beiden moet gaan.

Voordelen van een mobiele website versus een app

Enkele voordelen van een mobiele website afgewogen tegen een applicatie;

Direct beschikbaar: mobiele websites zijn direct beschikbaar op de diverse browsers (besturingssysteem onafhankelijk), een applicatie moet gedownload en geïnstalleerd worden.

Compatibiliteit: Mobiele websites zijn besturingssysteem onafhankelijk. Applicaties vereisen verschillende versies voor compatibiliteit op de diverse merken telefoons.

Onderhoudsvriendelijk: Websites zijn makkelijk te onderhouden en applicaties vereisen veel meer werk om wijzigingen, in bijvoorbeeld design, door te voeren.

Vindbaar: Mobiele websites worden snel geïndexeerd in bijvoorbeeld Google, bij applicaties is dit lastiger.

Delen: Een mobiele website URL is snel te delen met anderen, een applicatie heeft deze ‘deel’ functie niet.

Tijd en kosten: Een mobiele applicatie ontwikkelen kost veel meer tijd dan een mobiele website. Bij een mobiele applicatie worden er vaak meerdere versies voor verschillende besturingssystemen ontwikkeld.

Conclusie

Als je doel is om een breed publiek aan te spreken welke gemakkelijk content kan delen is een mobiele website interessant. Als je doel is om interactie met de doelgroep te krijgen waarbij de applicatie meer als een computerprogramma dienst doet, is een applicatie meer geschikt.